Zenit Wing Tsun Szövetség

Legendás harcművészet, hatékony önvédelem

A Wing Tsun Kung Fu stílus

A stílus, a rendszer jellemzői

A Wing Tsun jellegét tekintve lágy stílus, nem az erő erő ellen elvét használja, hanem az erő elvezetését, továbbengedését. A támadásokat nem blokkolja, hanem elvezeti. A Wing Tsun összes technikájának ez a jellemzője. Ebből kifolyólag egy Wing Tsun küzdő sokkal erősebb ellenfelével is eséllyel szállhat harcba. A Wing Tsun esélyt ad a gyengébbeknek. Egy alap erőnlét természetesen kell, amit az edzések folyamán megszerez a gyakorló, de nem szükséges extra izomzat.

A stílus másik fő jellemzője az, hogy a védekező és támadó technikákat nem két külön fázisban hajtja végre, hanem azonos időben, egyidőben. A támadást hatástalanítja, és azzal egyidőben támad is, ezzel nem ad esélyt a támadónak a folytatásra.

A támadások az emberi test gyenge pontjaira irányulnak (a helyzet súlyosságát mérlegelve): szem, orr, állcsúcs, torok, szegycsont, gyomorszáj, lágyék, és az ízületek (váll, könyök, csukló, térd és boka). A test ezen részei semmilyen edzésmódszerrel nem edzhetők fel, nem keményíthetők. Egy nagyobb testű támadónak is ugyanolyan gyengék ezek a testrészei, mint egy átlagembernek, ugyanúgy sebezhetőek, így ezeket célozza a Wing Tsun küzdő.

A támadó mozdulatok nem igényelnek különösebb hajlékonyságot vagy akrobatikusságot. Jellemző rájuk az egyszerűség. pl. egy egész nap ülő munkát végző, vagy idősebb gyakorló is végre tudja őket hajtani. A Wing Tsun gyakorlója a test minden alkalmas részét fegyverként is használja.

A támadó mozdulatok fajtái:

 • ökölütések (egyenes ütés, felütés, horogütés)
 • tenyérütések
 • könyökütések
 • kézélütések
 • ujjhegytámadások
 • rúgások.

A rúgások jellemzője, hogy alacsonyak, gyomormagasságig mennek maximum. Ez elsősorban a nagyobb rúgásbiztonság miatt van, mert a magasat rúgó küzdő kiszolgáltatott helyzetbe kerül ha az ellenfél hárította támadását, mert állása instabil.

A támadások gyorsak, dinamikusak. A Wing Tsun küzdő egy pillanatra sem áll meg, egyfolytában mozog, támad, nem ad lehetőséget az ellenfélnek a visszatámadásra. A technikákat nem begyakorolt sorrendjükben hajtja végre, hanem az adott helyzetnek megfelelően, alkalmazkodva a körülményekhez. Ezért nem okoz gondot, ha az ellenfél olyan támadást vagy védekezést hajt végre, amelyre a tanuló nem kapott felkészítést. Az ismert technikákat a helyzetnek megfelelően felhasználva így is győztesként kerülhet ki a párharcból.

A Wing Tsun nem sport, nem küzdősport, hanem harcművészet. Nem kötik szabályok, éppen ezért nincsenek versenyek sem. A Wing Tsun szabálya az, hogy nincs szabály, egy harci küzdelemben minden eszköz bevethető a túlélés érdekében. Az alkalmazott technikák közös jellemzője a hatékonyság, csakis olyan technikákat tartalmaz a Wing Tsun amik valóbban működnek. Felesleges technikáknak, ún. halott technikáknak nincs helye a Wing Tsun-ban.

A Wing Tsun a harc mind az 5 fázisát használja:

 • ütések
 • rúgások
 • belharc (könyök és térdtechnikák)
 • földrevitel
 • földharc

A Wing Tsun egy komplett rendszer, mellette nem szükséges más rendszereket, stílusokat tanulnia a gyakorlóinak.

Komplett önvédelmi képzést ad: utcán, vészhelyzetben használható egyszerű, hatékony technikák.

Felkészít fegyveres támadó ellen: sújtófegyverrel (pl. baseball ütő, sörös üveg) és szúrófegyverrel (pl. kés) elleni technikákat is megtanul a gyakorló.

Több támadó elleni felkészítés: ha többen támadnak az utcán más taktikára, stratégiára van szükség.

Fegyverhasználat: sújtófegyver és késhasználat, ha indokolt helyzetben szükséges és meg kell védeni magunkat vagy családunkat

Földharc technikák: a Wing Tsun egy kidolgozott rendszert tanít, hogy a földre kerülés esetén se legyünk védtelenek.

Szabadharci képzés: a gyakorlók haladó szinten már nem kötötten, hanem szabadon gyakorolják ki a technikákat, hogy éljen, és krízishelyzetben működjön.Természetesen megfelelő védőfelszerelésben.

Harcművészet: egy több száz éves múlttal rendelkező kínai harcművészet a Wing Tsun, amely a Shaolin kolostorból származik.

Formagyakorlatok: a Wing Tsun tartalmaz formagyakorlatokat, 3 pusztakezes és a fabábu formagyakorlat.

Egészségmegőrzés: a Chi Kung gyakorlatok által nyugtató és egészségmegőrző feladatokat is tanítunk. Az edzéseken kívül is az egészséges életmódra nevelünk.

Tradicionális kung fu fegyverek: 2,6 m hosszúbot és a kantoni pillangókések tradicionális kínai fegyverek, melyek kezelését meg lehet tanulni.

Erőnlét fejlesztés: minden edzésen erőnléttel fejezzük be az edzéseket, amik a fokozatosság elvét követik a gyakorlóknál, a folyamatos fejlesztést figyelembe véve.