Zenit Wing Tsun Szövetség

Legendás harcművészet, hatékony önvédelem

A Wing Tsun Kung Fu története

Legenda


A Wing Tsun eredete a XVII. századba, a Shaolin kolostorba vezethető vissza. A Shaolin kolostort ebben az időben árulás segítségével lerombolták.

Lerombolják a shaolin kolostortA megmaradt papok szétszóródtak. A túlélők között volt a kolostor egyetlen apácája, Ng Mui is. Ng Mui nő létére korának egyik legnagyobb kung fu mestere volt.

Ng Mui és a Wing Tsun megalkotása

 

A támadás után a Fehér Daru kolostorba menekült a Tai-Leung hegységbe. Ott megismerkedett egy helyi kereskedővel, akinél gyakran vásárolt. A kereskedőnek volt egy Yim Wing Tsun nevű lánya, aki eljegyezte magát Leung Bok Chau-val.

Azonban a lány szépsége felkeltette egy helyi bűnöző érdeklődését, aki erőszakkal akarta őt feleségül venni, és aki maga is járatos volt a harci művészetekben. Ng Mui-nak tudomására jutott a dolog, és felajánlotta Yim Wing Tsun-nak, hogy megtanítja őt a kung fu-ra.

Ng Mui tanítja Yim Wing TsuntEzért Wing Tsun éjjel-nappal kung fu-t tanult, majd kihívta küzdelemre a bűnözőt, és harcban legyőzte.

Yim Wing Tsun felkészül a harcra

Yim Wing Tsun legyőzi a bűnözőt


Később Yim Wing Tsun-ról kapta a nevét a Wing Tsun kung fu. Miután férjhez ment, Yim Wing Tsun megtanította férjének is a kung fu-t, aki tudását átadta Leung Lan Kwai-nak. Ő Wong Wah Bo-t, egy operatársulat tagját tanította meg művészetére. Az operatársulat egy hajón utazott, amit Vörös Bárkának neveztek a kínaiak. Wong a Vörös Bárkán együtt dolgozott Leung Yee Tai-al. A hajón volt egy a kolostorból menekült mester, Chi Shin mester.

Ő a hosszúrúdnak volt a mestere, és megtanította Leung Yee Tai-t a hosszúrúd technikára. Wong Wah Bo és Leung Yee Tai közeli ismeretségben voltak egymással és kicserélték tudásukat. A Wing Tsun elméletének megfelelően átalakult a hosszúrúd technika, ami így került be a Wing Tsun rendszerbe. Leung Yee Tai átadta kung fu tudását Leung Jan-nak, aki ismert orvos volt. Ő megismerte a Wing Tsun minden titkát. Legyőzhetetlen harcos volt, számtalan kihívást kapott, de senki nem tudta legyőzni.

Leung Jan egy küzdelem során

Őt nevezték a Wing Tsun királyának. Leung Jan-nak volt két fia, Leung Tsun, és Leung Bik. Ők is megtanulták apjuktól a kung fu művészetét. Leung Jan gyógyszertára mellett volt egy pénzváltó, Chan Wan Shun irodája. Ő is megtanulta a Wing Tsun-t, azonban a legmagasabb technikákat nem tudta, mert Leung Jan azokat csak a fiainak tanította meg. Azért történt ez így, mert Leung Jan nem akarta, hogy a fiait egy idegen legyőzhesse. Yip Man nagymester először Chan Wan Shun-tól tanult Wing Tsun-t. Chan Wan Shun-nak tizenhat tanítványa volt, Yip Man volt a legfiatalabb, és egyben utolsó tanítványa.

sijo-yip-man-teahaz


Később Yip Man találkozott Leung Jan egyik fiával, Leung Bik-kel, akitől megtanulta a Wing Tsun azon részeit, amit Chan Wan Shun-tól nem tudott. Tehát Yip Man a Wing Tsun teljes tudását birtokolta. Leung Ting nagymester Yip Man nagymestertől tanult, ő volt Yip Man utolsó tanítványa, majd Yip Man 1972-ben bekövetkezett halála után saját iskolát alapított, Yip Man nagymester több más tanítványához hasonlóan.

Sijo Leung Ting fabábu rúgástechnika