Zenit Wing Tsun Szövetség

Legendás harcművészet, hatékony önvédelem

Zenit Wing Tsun Szövetség

A Zenit Wing Tsun Szövetség 2018. október 12-én jött létre. Alapítója Sifu Bányász József, aki 2001 óta űzi a Wing Tsun Kung Fu művészetét, 15+ éves oktatói tapasztalattal rendelkezik és két korábbi Wing Tsun egyesületben is magas mester rangot ért el. Bővebben róla itt 

Ezen tapasztalatait felhasználva hozta létre a saját oktatási rendszerét, mely jelzőjének a zenit szót választotta. A zenit szót használják a szövetségébe tartozó iskolák is a nevük előtt, megkülönböztetve magukat más Wing Tsun iskolákhoz képest. Ezen iskolák alkotják a Zenit Wing Tsun Szövetséget.

 

Zenit jelző jelentése

Zenit a csillagászatban

Tetőpont, ahol a helyünkről kiinduló merőleges az égboltot metszi, az éggömb legmagasabb pontja.

zenit csillagaszat

Zenit átvitt értelemben

Csúcspont egy pályafutás vagy fejlődési szakasz esetén. A folyamat során az a pont, amikor a megnyilvánuló hatás a legerősebb, leghatékonyabb.

Zenit az oktatási rendszer és az iskolák nevében

Csúcspontra törekvő, tökéletességre törekvő.

 • Cél a gyakorlóknál: a Wing Tsun Kung Fu zenitjére érés a stílus minden elemében.
 • Cél ezen felül az oktatásban és minden megjelenésben is a tökéletességre törekvés.

A zenit geometriai Wing Tsun analógiája

A logóban is megjelenő motívumok.

zenit wing tsun logo

 • A szakasz a kiindulási és tetőpont között a legrövidebb utat jelöli a két pont között.
 • A nyíl utalás a nyilazó ütésre és a hangsúlyos előre törésre a harc során.
 • Az égbolt köre, a körön, félkörön mozgó mozdulatokra utal.
 • A háromszög, melynek csúcsa a zenit, a háromszög struktúrára utal, mely több mozdulatban és szisztémában megjelenik a Wing Tsun harcművészetben.

A szó eredete

zenit < angol: zenith < arab: samt (út) < samt ar-ras (fej fölé vivő út) < ras (fej)]

Az út szó szintén egy fontos szó és elem a Wing Tsun Kung Fu-ban. Ez utal a harcművészeti útra vagy a kis gondolat útjára is.

 

A szövetség működése

Fontos elvünk a szakmai és üzleti rész különválasztása. 

Szakmailag

A szövetség és az iskolák szakmailag a kung fu iskolákhoz híven, hierarchikus rendszerben működnek.  A szakmai vezető Sifu Bányász József.

Üzletileg

Az iskolák önálló, független vállalkozások, de partneri kapcsolatot ápolnak egymással. Az együttműködés célja az, hogy minden iskolának olyan előnyöket biztosítson, amelyet csak egy nagyobb közösség tud: közös rendezvények, szemináriumok, vizsgák, képzett vendég mesterek meghívása és a tudásmegosztás. Az ezekről hozott üzleti döntéseket a tagokiskolák vezetői közösen hozzák meg, nem a szakmai vezető dönt egyedül ezen ügyekben, ellentétben több kung fu egyesülettel, nem ő egyszemélyben az egyedüli üzleti döntéshozó is.

 

Minőségbiztosítás

A minőségbiztosítás egy fontos célkitűzése a szövetségnek. Ez több részében is meg fog jelenni az oktatási rendszernek.

Tanterv, vizsgák

Minden tagiskola egységes tanterv alapján kell végezze az oktatást. Ehhez az oktatók külön képzést (lásd lejjebb) és segédleteket kapnak. Az ő feladatuk ez alapján a diákok korrekt felkészítése, akik a megszerzett tudásukat komoly vizsgákon kell bizonyítaniuk.

Oktatóképzés

Az oktatói munkát egy oktatói alapképzés után lehet csak elkezdeni és egy lépcsőzetes, felmenő rendszerben. A jelentkező segédoktatóként kezdheti tanulmányait, oktatóként folytathatja. Iskolát csak a korábbi oktatói munkájának tükrében, a mestere felajánlása után vállalhat egy oktató. A személyes ambíció szükséges, de nem elegendő, mert csak az nyithat iskolát, aki mind szakmailag, mind emberileg alkalmas a feladatra.

Iskoláját először egy mentortanár, Sifu segítségével vezethet az oktató. A mentor egyrészt segíti az edzések megtervezését (pl. tanterv, edzésterv készítése), másrészt ellenőrzi a munkáját az oktatónak és szükség esetén kijavítja, tanácsokkal látja el. Ezután válhat az oktató önálló iskolavezető oktatóvá, Sifuvá.

Az oktatói, tanári munkának szükséges, de nem elégséges feltétele a Wing Tsun szakmai tudás. Ezen felül tanári (pedagógia, pszichológia), edzéselméleti (gimnasztika, mozgáselemzés, hibajavítási módszerek, anatómiai alapok stb.) és iskola menedzselés (marketing, kommunikáció, irányítás) témakörökben is jártasságot kell szereznie.

 

Vízió

A szövetség víziója olyan embereket képezni, akik

 • Harcművészként:  képzettek a Wing Tsun harcművészet minden részében, tisztelik a hagyományokat és őrzik a kung fu tradíciókat.
 • Önvédelmi szituációkban: meg tudják magukat védeni, nem csak technikákat, hanem taktikai elemeket is ismernek. Tudásukat kizárólag saját maguk vagy az elesettek védelmére használják.
 • Küzdőként: nem profi küzdők, akik küzdősport versenyeken indulhatnak, de egy más stílust nem top szinten űző gyakorlóval szemben is képesek megvédeni magukat egy utcai szituációban valamint más stílusok gyakorlóival szembeni edzőharcban sem vallanak szégyent.
 • Erőnlétükre és egészségükre is odafigyelnek: rendszeresen edzenek, egészségesen táplálkoznak, odafigyelnek magukra.
 • Emberként: intelligensek, másokat nem lenézőek vagy leszólók, nem egoisták. Tanulni akarók, egyenesek, tisztességesek és segítőkészek. Nyitott szemmel járnak a világban, de a Wing Tsun marad számukra mindig az elsődleges harcművészeti stílus..

 

Tagság és fejlődés

Egy nagyon fiatal kezdeményezés a szövetség, jelenleg két tagiskolával működik: egy Hajdúszoboszlón és egy Budapesten. Jelenleg a kitűzött szakmai célok és vízió megvalósítását szeretné elérni a tagiskoláiban. Ez a következő évek fő feladata. 

Nem célja a szövetségnek a kényszeres növekedés, a minél több iskola bevonzása, mert ez sok esetben a kitűzött célok elengedését, lágyítását vagy szakmai megalkuvásokat eredményezne.

Célja a szövetségnek a minőségi növekedés: a vízió és a célok mentén való bővülés. Ez kétségtelenül egy lassabb és nehézkesebb folyamat, de hisszük, hogy nem a tagság mennyisége, hanem a nívója jelenti a sikerességét egy szervezetnek.

 

Partnerség

Partneri viszonyt ápolunk több Wing Tsun Kung Fu iskolával és egyesülettel is. Ezekről bővebben hamarosan.